The decorator's blog
by Simon De Backere
Pleidooi voor de Vlaamse fermette 2.0
In de tweede helft van de 20ste eeuw trokken vele stadbewoners naar ‘den buiten’, op zoek naar rust. Kleine boerderijen werden opgeknapt tot gezinswoningen. Al vlug kon het aanbod de vraag niet meer aan en werden vanaf de jaren ‘60-’70 nieuwbouw gezinswoningen gebouwd in hoevestijl. Vanaf de jaren ‘70 kregen ze de naam ‘fermette’.
Modernistische architecten en architectuurbladen zijn niet mals voor de opkomende trend. Ze uiten kritiek op de artificiële samensmelting van verschillende stijlen, de uitvoering in nieuwe materialen zonder authenticiteit en het moderne comfort dat contrasteert met dat van het ware boerderijleven. De fermette krijgt het zwaar te verduren.
Ook vandaag nog krijgen deze woningen vaak weinig sympathie. De fermette staat gelijk aan een bakstenen, laag pseudohoevetje, al dan niet wit geschilderd, met een zadeldak met rode pannen, dakkapellen en een karrenwiel in de gevel. De houten luikjes zijn beschilderd met groenwitte strepen en optioneel zijn de tuinkabouters, brievenbus in de vorm van een melkbus of kruiwagen met bloemen in de voortuin. Binnenin mogen de bakstenen muren, de open haard en de eiken balken - zonder dragende functie - niet ontbreken.
En toch blijft de landelijke woning voor velen een vlucht naar rust en gezelligheid. Intussen hebben ze andere vormen aangenomen uitgevoerd in bewerkte, verouderde materialen. Nieuwe en oude technieken maken het mogelijk om een schijnbaar eeuwenoud huis op te trekken. Maar ook de fermettes van weleer worden vaak succesvol gerenoveerd.
Zo ook mochten wij voor een gezin in Oostnieuwkerke het interieur van hun fermettewoning opfrissen. Enkele jaren terug kreeg de buitenkant een opfrisbeurt en werd een prachtige landelijke tuin aangelegd. Nu waren de leefruimtes aan de beurt.
We gaven het interieur meer openheid, lichte kleuren en vooral eenvoud. Uitgaande van de charmante buitenkant, werkten we met warme materialen en kreeg het keukenmeubel een landelijke toets. De binnendeuren werden mee geschilderd om rust en ruimtegevoel te creëren. Binnen dit lichte geheel brachten we donkere accenten in smeedwerk die het nodige karakter geven.
Of hoe een fermette een eervol tweede leven krijgt.
Bronnen: 'Wie houdt van de fermette?' door Els De Vos, 2009
By Simon De Backere | 24-01-2018 | Categorieën: Maatwerk, Keuken, Meubilair, Verlichting, Ontwerp & Uitvoering | fermette, totaalrenovatie, landelijke keuken, straklandelijk