The decorator's blog

by Simon De Backere

13-03-2020

Design'in Ton Sur Ton

Midden oktober 2019 werden we gecontacteerd door Lise van Designregio Kortrijk. Ze vertelde ons over hun project ‘Design’in Shops’. Een idee dat via het Unesco Creative Cities Network is overgewaaid vanuit Detroit en Montréal. Het moedigt handelaars aan om bij werken aan hun zaak samen te werken met een designer.

Kapper en Kanker Hair Professional Nico Desmet had de grote lijnen voor zijn nieuwe zaak aan de Vlaskaai in Kortrijk al uitgezet, maar veel sfeer, detaillering en afwerking moest nog in samenhang worden gebracht. Hij wou daarbij afstappen van de uitgepuurde vorm van het witte klassieke kapsalon en gaan voor meer sfeer, donkerder, gezelliger.

Zo werden we door het team van Designregio Kortrijk gematcht met Nico. Zij zagen een ontwerpduo waarbij wij werden geflankeerd door Plusgrand, het grafisch ontwerpbureau van Nicolas Verdoncq uit Doornik. Nico’s vraag naar meer sfeer vonden zij perfect aansluiten bij onze ontwerpvisie: wij maken sfeer om in te leven.

De deadline was scherp; Nico wou intrekken begin maart 2020. Dus zorgden we een week na de eerste ontmoeting al voor enkele ruwe visualisaties en een moodboard. De terrazzovloer en de donkerblauwe kleur werden reeds door Nico zelf uitgekozen. Hij wou ook een Art Deco toets en een grote huiselijke gezelligheid.

De kaptafel wordt in dit nieuwe concept gezien als een ontmoetingsplaats waar de asociale media plaats ruimen voor een echte babbel. Iedereen zit rondom een lange tafel waarbij we een systeem bedachten om de spiegels te kunnen wegklappen in het tafelblad.

Op het eind van de kaptafel plaatsten we een hoge spiegel bij de barbierstoelen die al dateren uit de tijd dat de vader van Nico nog kapper was. De spiegel staat pal in het midden van de eiken kastenwand waardoor de kast vanuit elk oogpunt perfect wordt weerspiegeld. Boven het dressoir meubel achter de wastafels brachten we een grote fumé spiegel aan om het ruimtegevoel te vergroten.

Een aparte ingang komt uit in de pruikenstudio waar Nico als Kanker Hair Professional werkt. Zo wordt de nodige discretie verzekerd.

De afgeronde hoeken, de geribde lambrisering van Orac, de eiken elementen in kastanjekleur, de messing lampen uit de Jules Wabbes reeks van Wever & Ducré en de andere messing elementen zorgen voor een warm, Art Deco geïnspireerd interieur.

www.tonsurton.be
Photo Credits Jacky Honoré

Lees meer:
Het Laatste Nieuws 08-03-2020: Kapperszaak Nico Desmet in nieuw kleedje gestopt, met steun van stad Kortrijk en Europa
Designregio Kortrijk 09-03-2020: Het eerste Design in Shops project is afgewerkt!
Het Nieuwsblad 10-03-2020: Kapperszaak Ton sur ton is eerste zaak van nieuw initiatief Design in Shops: “Wij weren a-sociale media”

By Simon De Backere | 13-03-2020 | Categorie: Algemeen

Terug naar overzicht